Prema Wikipediji, hagioterapija je vrsta psihoterapije koja se bazira na Bibliji, odnosno terapijski model za liječenje duhovnih trauma.
Hagioterapiju kao posebnu metodu duhovne medicine utemeljio je prof. dr. Tomislav Ivančić, profesor fundamentalne teologije na Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.
Hagioterapija je težnja da se čovjek oslobodi od boli na duhovnoj razini, dok medicina isto čini na tjelesnoj, a psihijatrija na
psihičkoj razini.
Hagioterapija je znanost koja proučava čovjekovu duhovnu dimenziju, patologiju duhovne duše, gdje u čovjeku nastaje zlo i razaranje njegove osobnosti i duhovne dimenzije, da bi otkrili uzrok tome i primjeniti pravu terapiju. Hagioterapija je namijenjena za sve ljude, i ateiste i pripadnike svih religija. Hagioterapija je nastala iz Katoličke crkve ali to nije molitvena terapija, niti kršćanska terapija, ona je prvenstveno prirodna terapija. Hagioterapija se temelji na prirodnom moralnom zakonu. Čovjek, ako je zao, postaje nesretan i besmislen. Duhovno zdrav čovjek je pošten, on je hrabar, on je strpljiv, on podnosi zlo, on prašta drugome. On je čovjek koji vjeruje, ima povjerenja u Boga i ljude. On voli prirodu i on osobito voli sebe. Duhovno zdrav čovjek je velikodušan, on je radostan, on ljubi, on je prepun nade, on živi i njega nitko ne može uništiti ni ubiti, on je vječan. Dok duhovno bolestan čovjek je onaj koji mrzi, koji je nestrpljiv, koji mrmlja, ogovara, onaj koji nema nade, koji očajava, koji se razočarava, koji gubi vjeru, snagu za život, on je bolestan i njega treba liječiti. Požuri prije nego padneš u veću nevolju.
Ja sam se iz takvog stanja izvukao sam ali lakše je s ljudima u koje imaš povjerenja i koji se ne služe manipulacijama za osobnu dobit i bogaćenja. Ovi djeluju pošteni.
Zajednica MIR Centra za duhovnu pomoć koji se nalazi u Zagrebu u Vodnikovoj 2- 3 kat. Web stranica centra je
www.cdp.hr a telefon centra je 01/ 4829 829. Svi oni koji imaju problema duhovne naravi mogu se javiti u Centar za duhovnu pomoć.
Službena stranica o hagioterapiji i vijestima o njoj je
www.zmr.hr Promisli i odluči se što prije, jer što više čekaš lošije će biti. Tablete ti smiruju simptome ali ne otklanjaju uzroke. Moraš otkriti uzroke tvojeg stanja i naučiti primjeniti prave životne zahvate. Tada će ti se svijet okrenuti na bolje. Drugog puta nema. Požuri. Ulažeš u svoj život a takve investicije se uvijek isplate.
Izvor:
http://www.mojhej.com/user/oceangleam