Psihijatrija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Psihijatrija

mentalno zdravlje, psihičke tegobe, ovisnosti i slični poremećaji

Početna stranicaPočetna stranica  Latest imagesLatest images  PretraľnikPretraľnik  RegistracijaRegistracija  Login  
Login
Korisničko ime:
Zaporka:
Loginiraj me automatski: 
:: Zaboravih zaporku
Navigation
 Portal
 Index
 Članstvo
 FAQ
 Pretraľnik
Oglasi
Anksioznost Depresija on Facebook
Latest topics
» Socijalna anksioznost
F69 Poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odrasle osobe, nespecifični Emptyned kol 14, 2016 12:43 am by akadead

» F07 Poremećaji ličnosti i ponašanja uzrokovani bolešću, oštećenjem i disfunkcijom mozga
F69 Poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odrasle osobe, nespecifični Emptypet srp 29, 2016 1:25 pm by Vanesa Belan

» F20 SHIZOFRENIJA
F69 Poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odrasle osobe, nespecifični Emptysri srp 13, 2016 11:41 am by Dado007

» F23 Akutna i prolazna mentalna oboljenja
F69 Poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odrasle osobe, nespecifični Emptyčet lis 15, 2015 8:44 pm by Admin

» F00 Demencija u Alzheimerovoj bolesti
F69 Poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odrasle osobe, nespecifični Emptypon lis 05, 2015 10:15 am by Admin

» F40.0 Agorafobija
F69 Poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odrasle osobe, nespecifični Emptypet ruj 18, 2015 7:41 pm by Admin

» Kako se nositi sa smrću bliske osobe?
F69 Poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odrasle osobe, nespecifični Emptyčet vel 26, 2015 9:29 pm by Nara

» F1x.2 Apstinencijski sindrom
F69 Poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odrasle osobe, nespecifični Emptysri vel 18, 2015 6:20 pm by akadead

» F32 DEPRESIJA
F69 Poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odrasle osobe, nespecifični Emptyned sij 04, 2015 10:10 pm by Admin

» NERAZUMIJEVANJE
F69 Poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odrasle osobe, nespecifični Emptysri lip 04, 2014 1:15 pm by akadead

» Prekomjereno znojenje - zbog stresa?
F69 Poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odrasle osobe, nespecifični Emptypon lip 02, 2014 7:22 am by Admin

» Samoozljeđivanje (samoranjavanje)
F69 Poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odrasle osobe, nespecifični Emptyčet svi 22, 2014 10:19 am by akadead

» F60.6 Anksiozni (izbegavajući) poremećaj ličnosti
F69 Poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odrasle osobe, nespecifični Emptypet tra 11, 2014 9:37 pm by akadead

» Pjesnički kutak
F69 Poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odrasle osobe, nespecifični Emptyned pro 22, 2013 9:40 pm by marny

» Smiješne slike
F69 Poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odrasle osobe, nespecifični Emptyuto stu 12, 2013 9:59 pm by Admin

BRBLJAONICA
Panic Away - kako se riješiti anksioznosti i paničnih napada
BLOG
studeni 2024
ponutosričetpetsubned
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
CalendarCalendar
Pretraľnik

Display results as :

Rechercher Advanced Search
Social bookmarking
Social bookmarking reddit      

Bookmark and share the address of Psihijatrija on your social bookmarking website

Bookmark and share the address of Psihijatrija on your social bookmarking website
Statistika
Poll

F69 Poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odrasle osobe, nespecifični

Go down 
3 posters
Autor/icaPoruka
Admin
Admin
Admin

F69 Poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odrasle osobe, nespecifični Empty
PostajNaslov: F69 Poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odrasle osobe, nespecifični   F69 Poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odrasle osobe, nespecifični Emptyčet vel 19, 2009 8:23 am

[Vrh] Go down
maris

F69 Poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odrasle osobe, nespecifični Empty
PostajNaslov: Re: F69 Poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odrasle osobe, nespecifični   F69 Poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odrasle osobe, nespecifični Emptysub vel 05, 2011 6:49 am

Sat br. 26. - POREMEĆAJI LIČNOSTI

F 60 – F 69 POREMEĆAJI LIČNOSTI I PONAŠANJA ODRASLIH (psihopatije)

To su klinički važna stanja i oblici ponašanja koji su trajni izraz stila života pojedinca i načina obraćanja pojedinca drugima. Pojavljuju se rano u tijeku razvoja pojedinca i rezultat su konstitucionalnih čimbenika i društvenog iskustva, a druga su stečena kasnije u životu. U svakom slučaju radi se o duboko ukorijenjenim i trajnim obrascima ponašanja koji se očituju kao neprilagodljiv odgovor na čitav niz osobnih i društvenih prilika.
Oni predstavljaju znatna i ponekad ekstremna odstupanja od načina na koji prosječni pojedinac u danoj kulturi shvaća, misli, osjeća i osobito – od načina kako uspostavlja odnos s drugima.
Često, ali ne uvijek, udruženi su s različitim stupnjem osobnog osjećaja nefunkcionoalnosti i distresa i problemima društvenog funkcioniranja.

A. SPECIFIČNI POREMEĆAJI LIČNOSTI

1. paranoidni poremećaj, fanatični: zlopamtilo, ne zaboravlja uvrede, osjetljiv na zapostavljanje, sumnjičav, tumači postupke drugih kao neprijateljske, ljubomoran, shvaća i bori se samo za svoja prava, osjećaj svoje visoke vrijednosti, sebičnost.
2. shizoidni: povlači se od društva, usamljuje, izbjegava uzbuđenja, daje prednost mašti, samačkim aktivnostima, introspekciji, nije sposoban izraziti osjećaje i postići zadovoljstvo.
3. disocijalni, amoralni, asocijalni, antisocijalni, sociopatska ličnost: bešćutan, ravnodušan na osjećaje drugih, neobazire se na društvena pravila i obaveze, niti na norme ponašanja. Ne može učiti putem iskustava drugih niti kažnjavanjem. Niska tolerancija frustracija, niski prag pražnjenja agresije, uz sklonost nasilju, uz racionaliziranje svog ponašanja. Često u sukobu sa društvom i zakonom.
4. emocionalno nestabilna ličnost: agresivna, granična (borderline), eksplozivna: crno-bijelog razmišljanja, bez «sivih» zona, da-ne isključivo ponašanje i mišljenje, nepredvidiv, hirovit, nesposobnost obuzdavanja provala osjećaja, svadljiv, «stabilan u svojoj emocionalnoj nestabilnosti», poremećaj predodžbe o sebi, svojim ciljevima, osjeća unutrašnju prazninu, dosadu, nesposoban za stabilne odnose i veze, često autodestruktivan i suicidalnih promišljanja i pokušaja.
5. histrionični poremećaj ličnosti, psihoinfantilni, histerični: labilnog afekta, samodramatizira, teatralan, glumata, preuveličava u izražavanju osjećaja, sugestibilan, egocentričan, lako ranjiv, manjkaju mu obziri prema drugima, stalno traži ljubav, pažnju, ugađanje..
6. anankastični poremećaj ličnosti, opsesivno kompulzivna ličnost: perfekcionista, pretjerano savjestan, sumnjičav, stalno provjerava, tvrdoglav, okupiran detaljima, oprezan, krut, a povremeno i s prisilnim mislima i radnjama.
7. anksiozni (izbjegavajući) poremećaj: nesiguran, osjeća se manje vrijednim, inferiornim, ustrašen, čezne biti voljen i prihvaćen, preosjetljiv na kritike, izbjegava pojedine aktivnosti jer preuveličava rizike ili potencijalne opasnosti i u svakidašnjici.
8. ovisna ličnost, astenična, neadekvatna, pasivna, samoporažavajuća: globalno se pouzdaje u mišljenje drugih i kod najmanjih odluka, silni strah od napuštanja, osjećaj nekompetentnosti, nesposobnosti i bespomoćnosti, pasivno udovoljava drugima, nedostatak odlučnosti, prenosi odgovornost na druge.
9. narcistički poremećaj, pasivno-agresivni, nezrela ličnost: sebičan, okrutan, misli da svi trebaju zahvaljivati na njegovom prisustvu, «plaćati» i za druženje, on je jedini važan i njegovi problemi su jedini bitni, ističe samo svoj doprinos, druge zanemaruje i ne primjećuje, zaboravlja ljude oko sebe jer mu nisu važni, agresivnost izražava uskratom i nečinjenjem, ne ispunjava obećanja, ne izvršava obveze na vrijeme mada je bio u mogućnosti, iskorištava druge...
10. krakterna neuroza
11. miješani poremećaj ličnosti
12. poremećaj ličnosti nakon katastrofalnih doživljaja (iskustvo boravka u koncentracijskom logoru, katastrofa, prolongiranog zatočeništva s prijetećom mogućnošću da osoba bude ubijena, izloženost mučenju, torturi ili situacijama koje ugrožavaju život osobe ili njoj bliskih osoba, terorizmu i sl.) promjena ličnosti koju primjeti i sama osoba, a naročito okolina. Osoba «više nije ta koja je bila», drukčije osjeća, drukčije se ponaša...
13. trajna promjena ličnosti nakon iskustva psihijatrijske bolesti
14. trajna promjena ličnosti s kroničnom boli
15. kompenzacijska neuroza: objektivno postoji fizički poremećaj, ali ga osoba preuveličava tako da duže traje, muči se od boli ili nemoći, plaši se trajne nesposobnosti ili boli, ili smrti u mukama, pa inzistira na liječničkoj pomoći ili pretragama.
16. lažna nesposobnost: simulacija simptoma radi potrebe za prihvaćanjem uloge bolesnika.
17. poremećaj karaktera i stvaranja veza

Ovo sam našla na netu.
Ne znam kako vi, ali ja se pronalazim u većini ovoga. Ali ne samo sebe, nego i puno mojih prijatelja. Mislim da većina osoba ima neki od ovih poremećaja.
Ja sam čak svega i bila svjesna još od puberteta,samo nisam znala da to ima i psihijatrijski naziv.
Uglavnom, bila sam kod psihijatra i dijagnosticiran mi je f69, nespecificirani poremećaj ličnosti.
Ja zadovoljna. Bojala sam se neke teške dijagnoze, a ono, nešto što već znam da imam.
Po meni , u današnje vrijeme ni ne treba takve učestale poremećaje dijagnosticirati jer se su toliko rašireni da postaju ˝normalni˝.
Eto, idući put i sama mogu pred psihijatricom specificirati poremećaj.
Ne znam čemu ovaj post.
rabbit
[Vrh] Go down
harry

harry

PostajNaslov: Re: F69 Poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odrasle osobe, nespecifični   F69 Poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odrasle osobe, nespecifični Emptysub vel 05, 2011 9:41 am

..na žalost, nije sve crno / bijelo ... ovo su u principu šifre koje dolaze kao posljedica nečeg manje problematičnog
Citat :
U svakom slučaju radi se o duboko ukorijenjenim i trajnim obrascima ponašanja koji se očituju kao neprilagodljiv odgovor na čitav niz osobnih i društvenih prilika.
[Vrh] Go down
maris

PostajNaslov: Re: F69 Poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odrasle osobe, nespecifični   F69 Poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odrasle osobe, nespecifični Emptysub vel 05, 2011 11:52 am

Nije.
I kod mene je to posljedica psihičkog zlostavljanja odmalena.
Ali što je, tu je.
[Vrh] Go down
Admin
Admin
Admin

PostajNaslov: Re: F69 Poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odrasle osobe, nespecifični   F69 Poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odrasle osobe, nespecifični Emptyned vel 13, 2011 3:26 pm

Uz duznu ispriku strucnijima od mene, no u ovako strogoj kategorizaciji poremecaja licnosti ponekad pomislim kako bas nitko od nas na ovome svijetu nije 100% normalan. No, kako Harry kaze, nije to bas tako - srecom!
[Vrh] Go down
maris

PostajNaslov: Re: F69 Poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odrasle osobe, nespecifični   F69 Poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odrasle osobe, nespecifični Emptyned vel 13, 2011 6:09 pm

Evo, čitam malo o poremećaju osobnosti, kažu, to se prije nazivalo psihopatija. Piše da te osobe nemaju emocije, empatiju, bez savjesti, liječenje ne daje rezultate.
Ne shvaćaju da imaju problem, netko drugi dovodi ih psihijatru...
A meni je moja psihijatrica to dijagnosticirala, iako sa ja sam došla k njoj na razgovor, iako sam i preemotivna, imam i previše empatije i apsolutno prihvaćam da imam neke osobine koje se svrstavaju pod taj poremećaj i želim se liječiti.
Ne kužim?
Ako mi je dala krivu dijagnozu, a postavila ju je nakon 20tak minuta razgovora, i to kad sam došla zbog anksioznosti i opsesivno kompulzivnog poremećaja (prisilnih misli), onda se ne želim liječiti kod te psihijatrice.
Sad mi više ništa nije jasno.
[Vrh] Go down
harry

harry

PostajNaslov: Re: F69 Poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odrasle osobe, nespecifični   F69 Poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odrasle osobe, nespecifični Emptyned vel 13, 2011 7:02 pm

harry je napisao/la:
..na žalost, nije sve crno / bijelo ... ovo su u principu šifre koje dolaze kao posljedica nečeg manje problematičnog
Citat :
U svakom slučaju radi se o duboko ukorijenjenim i trajnim obrascima ponašanja koji se očituju kao neprilagodljiv odgovor na čitav niz osobnih i društvenih prilika.
..zašto se ponavljam.... meni su nakon 7 (sedam) godina postavili dijagnozu F62.0...sedam godina, ako to može neko u 20 min. i to iz vjerojatno zbrkanih misli navrat, nanos...po meni tom doktoru treba psihosocijalna pomoć... sedam dugih godina svakomjesečnih razgovora, silnih psihotestiranja, dana i dana provedenih na odjelima... tako da vjerujte imam praktičnog iskustva i sa lošim, ali i hvala Bogu i dobrim liječnicima..
[Vrh] Go down
maris

PostajNaslov: Re: F69 Poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odrasle osobe, nespecifični   F69 Poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odrasle osobe, nespecifični Emptyned vel 13, 2011 7:32 pm

A možda to i nije bila dijagnoza, nego neki okvirni nalaz, možda će i meni konačnu dijagnozu dati nakon puno razgovora.
Samo nemam iskustva sa psihijatrima, pa se bojim da se radi o nekoj koju i nije briga, nego želi sve riješiti po kratkom postupku.
Ali kao što ona ne može nakon jednog razgovora procijeniti što je meni, tako ni ja ne mogu nakon toliko znati kakva je ona.
[Vrh] Go down
maris

PostajNaslov: Re: F69 Poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odrasle osobe, nespecifični   F69 Poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odrasle osobe, nespecifični Emptyned vel 13, 2011 7:35 pm

a harry, kako se očitovala ta tvoja promjena osobnosti, što se to promijenilo, i kako to da se trajno promijenilo? kakvo je liječenje?
oprosti što ovako laički postavljam pitanja, ali želim znati što sve mogu očekivati...
[Vrh] Go down
harry

harry

PostajNaslov: Re: F69 Poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odrasle osobe, nespecifični   F69 Poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odrasle osobe, nespecifični Emptyned vel 13, 2011 7:56 pm

..prvo sam se promijenio ja, a potom sve oko mene....obitelj, prijatelji, posao... sve novo i neprirodno, na sreću, mislim da se ne trebaš bojati da će se nešto takvo tebi desiti, jer moj uzrok tome je neljudski.... početak je bio sa F33.1 pa su mi dodalo F43.1, nakon tri godine i kronični..... preko 10 hospitalizacija, cijelonočna snimanja u Centru za poremećaj spavanja....ali u svemu ovome ne možeš pronaći sebe... ne dozvoli si da te obuzme socijalna bolest, ili ti jednostavnim riječnikom, da se pronalaziš u nečijoj bolesti....prepusti to profesionalcima...
[Vrh] Go down
maris

PostajNaslov: Re: F69 Poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odrasle osobe, nespecifični   F69 Poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odrasle osobe, nespecifični Emptyned vel 13, 2011 8:03 pm

Žao mi je...
Pa zato sam i otišla psihijatru.
Ne mislim si sama postavljati dijagnoze, ili još gore, praviti se da je sve u redu, a nije.
Ma nadam se da ipak postoji izlječenje, o kakvom god slučaju se radilo.
Lijep pozdrav!
[Vrh] Go down
harry

harry

PostajNaslov: Re: F69 Poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odrasle osobe, nespecifični   F69 Poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odrasle osobe, nespecifični Emptyned vel 13, 2011 8:12 pm

..nema ti što biti žao, svako zlo za neko dobro.... sada imam predivnu ženu (treću), skladan brak, podršku....predivnu doktoricu kojoj je stalo do mene kao osobe...redovito se liječim i drže me pod kontrolom, istina, dok će me biti, ali što je tu je iz kože se ne može .... recimo da sam usprkos svemu imao sreće, što želim i tebi... Smile
[Vrh] Go down
Admin
Admin
Admin

PostajNaslov: Re: F69 Poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odrasle osobe, nespecifični   F69 Poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odrasle osobe, nespecifični Emptyuto oľu 08, 2011 4:30 pm

med3-bravo

Procitala sam davno sto si napisao ali ti nisam stigla reci da mi je jaaaako drago radi tebe jer mi djelujes zadovoljno Smile
[Vrh] Go down
Sponsored content

PostajNaslov: Re: F69 Poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odrasle osobe, nespecifični   F69 Poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odrasle osobe, nespecifični Empty

[Vrh] Go down

[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-
» F68 Drugi poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odraslih
» F07 Poremećaji ličnosti i ponašanja uzrokovani bolešću, oštećenjem i disfunkcijom mozga
» F10 Mentalni poremećaji i poremećaji ponašanja uzrokovani upotrebom alkohola - akutno trovanje
» F13 Mentalni poremećaji i poremećaji ponašanja uzrokovani upotrebom hipnotika ili sedativa
» F18 Mentalni poremećaji i poremećaji ponašanja uzrokovani upotrebom isparljivih otapala